- Γίντις
- Γλωσσική διάλεκτος που ομιλείται από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ασκεναζίμ Εβραίων και γράφεται με εβραϊκούς χαρακτήρες. Στην αρχαιότερη φάση της αποτελούσε μία παραλλαγή της μεσαιωνικής γερμανικής γλώσσας με εβραϊκά και νεολατινικά λεξιλογικά στοιχεία. Με τις μεταναστεύσεις των Εβραίων της Γερμανίας διαδόθηκε αργότερα στην ανατολική Ευρώπη και από εκεί σε όλες τις περιοχές όπου είχαν διασκορπιστεί οι Εβραίοι της ανατολικής Ευρώπης. Από τον 13o αι. και μετά μπορεί να γίνει λόγος για λογοτεχνία γ., στην αρχή με μεταφράσεις της Βίβλου και διασκευές έργων από άλλα είδη λογοτεχνίας και αργότερα με πρωτότυπα κείμενα· ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα διηγήματα, τα μυθιστορήματα και τα θεατρικά έργα. Σήμερα η διάλεκτος γ. χρησιμοποιείται ευρύτατα ακόμα και στη λογοτεχνία, κυρίως στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ.
θέατρο γ. Εβραϊκό θέατρο σε διάλεκτο γ. που άκμασε κατά τον 19o αι. Τα πρώτα έργα που γράφτηκαν σε γ. ανάγονται στις αρχές του 18ου αι. και είχαν διδακτικό σκοπό, αλλά μόνο στις αρχές του 19ου αι. αναπτύχθηκε στην κεντροανατολική Ευρώπη ένα είδος θεάματος που περιλάμβανε απαγγελίες ποιημάτων, παραδοσιακούς ψαλμούς και χορούς. Τα πρώτα κείμενα που προορίζονταν για απαγγελία ήταν τα Purimspiela, γραμμένα για τις εβραϊκές γιορτές του Πουρίμ, αλλά ο πρώτος θίασος δημιουργήθηκε στη Ρουμανία πολλά χρόνια αργότερα από τον Αμπραάμ Γκολντφάντεν (1876). Αφού εργάστηκε πολλά χρόνια και έκανε πολλές περιοδείες, ο θίασος διαλύθηκε με διαταγή των αρχών και πολλοί από τους ηθοποιούς του κατέφυγαν πρώτα στο Λονδίνο και έπειτα στις ΗΠΑ όπου βρήκαν συνθήκες πιο κατάλληλες για τη δημιουργία νέων θιάσων. Το θέατρο γ., που μπορούσε να υπολογίζει στο μεγάλο κοινό των Εβραίων μεταναστών, επιβλήθηκε οριστικά μετά το 1900 χάρη στη συνεργασία άριστων ηθοποιών, όπως o Ντέιβιντ Κέσλερ, o Μόρις Μόσκοβιτς και ο Μαξ Ρόζενταλ. To δραματολόγιο γ. περιλάμβανε πρωτότυπα έργα, αλλά και διασκευές κλασικών ή σύγχρονων θεατρικών έργων. Στην περίοδο μεταξύ των δύο παγκόσμιων πολέμων σημειώθηκε αξιόλογη άνθηση με τη συνεργασία συγγραφέων, σκηνοθετών και ηθοποιών που εργάστηκαν με ενθουσιασμό. Το θέατρο γ. συνεχίζει να υφίσταται σήμερα στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, αλλά θέατρα και θίασοι υπάρχουν επίσης στην Πολωνία και στη Ρουμανία.
Το εβραϊκό θέατρο σε διάλεκτο γίντις άκμασε τον 19ο αι. Στη φωτογραφία, σκηνή από το έργο «20.000» του Σαλόμ Αλέχεμ (Σ. Ραμπίνοβιτς).
* * *ηη Γερμανοεβραϊκή, το γλωσσικό ιδίωμα τών Εβραίων τής κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.[ΕΤΥΜΟΛ. Μεταφορά στα Ελληνικά ξεν. όρου (πρβλ. αγγλ. Yiddish)].
Dictionary of Greek. 2013.